Viața cu un bebeluș umblător nu este deloc ușoară. Abia așteptăm să-l vedem cum începe să meargă și după ce începe să-și bage mânuțele curioase peste tot, ne dăm seama că nu este tocmai atât de distractiv pe cât credeam. 

Perioada de la 1 an la 2 ani, uneori mai devreme sau puțin peste, este extrem de provocatoare pentru părinți. Cei mici încep să exploreze fiecare colțișor din casă și este destul de stresant să fie nevoie să fim mereu cu ochii pe ei pentru siguranța lor și a casei. 

Dacă reușim să-i înțelegem și felul în care funcționează creierul lor la vârsta aceea, va fi mult mai ușor pentru ambele părți să facem față provocărilor. 

Primul lucru de care ar trebui să ținem cont este că, până la aproximativ 18 luni, bebelușii nu înțeleg ce înseamnă o regulă. Și nici noțiunea de “mereu”, “întotdeauna” sau “niciodată”. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, înseamnă că va fi nevoie să-i explici de mai multe ori o regulă sau limită, pentru că mintea lui nu poate să înțeleagă faptul că este valabilă și a doua zi sau într-o situație similară. Așadar, nu fi surprins sau surprinsă dacă, dupa ce i-ai interzis ceva, a doua zi se va purta ca și cum nu i-ai fi zis niciodată că nu are voie sau că nu este în regulă să facă acel lucru. Tot este nevoie de răbdare, dar gândul că micuțul tău nu te sfidează, pentru că într-adevăr nu o face, este de mare ajutor. 🙂 

În același timp, procesarea limbajului este destul de imatură, iar faptul că îi spui “nu”, nu va avea același înțeles sau impact ca pentru un copil mai mare. 

Undeva între 18 si 24 de luni conceptul de regulă începe să fie înțeles și de ei, totuși numărul de reguli pe care îl pot înțelege și reține, este destul de limitat. Până atunci, în loc să-i spui pur și simplu “nu”, poți încerca să spui “frige” sau “doare”, daca vrea să pună mâna pe ceva periculos. Oferirea de informații îl va ajuta să înțeleagă mai ușor. 

Pregătește casa pentru a fi cât mai sigură dinainte să înceapă s-o exploreze. Astfel și nivelul tău de frustrare și al copilului va rămâne mai jos. Pune toate obiectele periculoase sau fragile cât mai sus. Acoperă prizele cu protecții, ascunde prelungitoarele, pune detergenții cât mai sus, etc. 

Încearcă să pui o cutie cu jucării sau obiecte interesante pentru el, în fiecare cameră. Astfel îi vei putea oferi mereu o alternativă sigură atunci când vrea să se joace cu ceva ce nu are voie. Eu de exemplu, am pus într-unul din sertarele de jos din bucătărie și câteva lucruri interesante pentru el, iar tot ce se poate sparge am mutat sus. 

Este de mare ajutor să aibă și mobilă pentru copii prin casă. De exemplu, o măsuță și scaune mici, la care să poată ajunge și să se joace cu ușurință. Astfel va simți că locuința este și pe măsura lui, nu numai pentru adulți și nu va mai fi tentat să caute în locuri nepermise. 

Dacă atinge un lucru pe care nu are voie să-l atingă, îl poți lăsa să o facă, dacă acest lucru este posibil, sub atenta ta supraveghere. Uneori copiii au nevoie doar să pună mâna puțin pentru a-și satisface curiozitatea, apoi nu vor mai fi interesați sau vor învăța cum să o facă în mod sigur și responsabil, văzându-te pe tine sau imitându-te. 

Alt sfat de ajutor poate fi să căutăm puțin mai adânc motivul pentru care tot insistă să facă un lucru. Uneori este pentru că își exersează o abilitate nouă și îi putem oferi un substitut sigur. De exemplu, pentru prize sau întrerupătoare, putem face o placă cu astfel de obiecte cu care să-și poată exersa îndemânarea. Unele se găsesc deja făcute, de vânzare. 🙂

Dacă totuși insistă să facă ceva ce nu are voie, cu toate că i-ai oferit alternative și informații, ține-l în brațele tale cu iubire și spune-i că se poate răni sau că este periculos și este nevoie să-l protejezi și să te asiguri că este în siguranță, oferindu-i în același timp ocazia să-și exprime frustrarea și sentimentele. Probabil va plânge și va protesta și faptul că îi ești alături cu înțelegere, setând o limită cu blândețe, va fi o alternativă mult mai sănătoasă, față de o pedeapsă. După ce s-a liniștit, îl poți redirecționa către varianta sigură pentru el, de jucării sau alte obiecte. 

Este o perioadă solicitantă pentru fiecare părinte, dar cu empatie, răbdare și informații care ne vor ajuta să-i înțelegem mai bine, vom trece mai ușor și cu mai multe zâmbete prin ea. 🙂

(Visited 116 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Elena June 29, 2021 at 10:37 pm

    ce bine ar fi doar sa puna mana putin…. e un echilibru fin pana il pierzi.

  2. Elena June 29, 2021 at 10:37 pm

    ce bine ar fi doar sa puna mana putin…. e un echilibru fin pana il pierzi.

Leave A Comment