Fiecare membru al familiei poate beneficia foarte mult din mindfulness. Dar mai întâi, să vorbim despre ce înseamnă de fapt mindfulness, cum poate arăta și cum vă poate ajuta.
Mindfulness înseamnă pur și simplu încetinirea suficientă pentru a observa cum ne simțim în corpul nostru, mintea și emoțiile noastre în orice moment anume. Este un act simplu care începe să ne aducă înapoi în prezent pentru a ne simți mai bine, mai calmi, conștienți, concentrați și mai capabili să facem față provocărilor. Când ne oprim și lăsăm conștientizarea “să cadă” spre a observa din nou și din nou ceea ce trăim, se întâmplă multe lucruri bune. Ceea ce creăm este o conexiune minte-corp.
Pur și simplu observarea și numirea stresului este o mișcare spre a fi mai calm!
Este incredibil de simplu, totuși majoritatea oamenilor pot petrece toată ziua concentrându-se pe ceea ce fac, cu puțină sau deloc atenție asupra modului în care se simt cu adevărat. Oamenii vorbesc, acționează și iau decizii stimulați de sentimentele lor, dar adesea nu sunt conștienți de ceea ce simt.
Observarea nivelurilor ridicate de frustrare ne permite să recunoaștem acea frustrare, care în sine ne aduce cu un pas mai aproape către revenirea la o stare mai calmă și spre a ne simți mai capabili. Observând stresul nostru (mai degrabă decât să acționăm din cauza lui) aduce un impuls natural de a ne reduce stresul și de a ne relaxa, care tinde să apară după doar câteva secunde după ce am devenit conștienți de ceea ce simțim.
Iată un simplu exercițiu de mindfulness de 20 de secunde
Fă o pauză chiar și 20 de secunde în timp ce citești acest articol și acorda-ți toată atenția pentru a deveni conștient de întregul tău corp, observă orice senzație cum ar fi tensiunea musculară, senzația de căldură sau rece, observă ceea ce gândești sau simți. Această simplă schimbare de conștientizare îți oferă experiența de a fi mai conștient (mindful).
Ca și în acest exercițiu simplu de mindfulness de mai sus, atunci când ne acordăm un moment pentru a ne reechilibra, avem tendința de a ne observa respirația și de a o ajusta în mod natural pentru a absorbi mai mult aer. Observarea felului în care ne simțim aduce o dorință naturală de a face ceea ce trebuie făcut pentru a reveni la mai mult echilibru. Ne-am putea da seama că trebuie să ne relaxăm umerii sau să bem apă sau să ieșim afară și să ne bucurăm de natură.
Gestionarea stresului este o muncă importantă pentru noi, ca părinții
Cu toții tânjim mai multă pace și armonie în familiile noastre și este ușor să ne concentrăm în continuare pe gestionarea copiilor și gestionarea a tot ceea ce trebuie făcut în fiecare zi. Cu toate acestea, trebuie să lucrăm pentru a crea mai multă pace și armonie în lumea noastră interioară și să ne ajutăm copiii să facă același lucru.
Iată 13 moduri simple de a ne învăța copilul sau copiii mindfulness
- Permite-i copilului să decidă cât durează îmbrățișarea.
Acest lucru are ca rezultat un părinte care este mai prezent cu copilul în îmbrățișare. Acest lucru încetinește tiparul de respirație, permițând copilului să se relaxeze mai mult în îmbrățișare și să se bucure de experiență împreună.
2. Fii prezent în mod conștient cu copilul tău atunci când își împărtășește sentimentele.
Când poți fi calm și prezent cu copilul tău atunci când își împărtășește gândurile și sentimentele, acest lucru îi permite să fie prezent în mod conștient cu propria experiență.
3. Interesează-te de gândurile, sentimentele și senzațiile copilului tău cu răbdare și curiozitate.
De fiecare dată când o faci, îl încurajezi să facă la fel. Acest lucru îl ajută să dezvolte obiceiul de a se reechilibra cu el însuși. Când reflectezi asupra sentimentelor lui, de exemplu: „Pari frustrată draga mea, ce se întâmplă cu tine? – acest lucru îl ajută să-și construiască vocabularul sentimentelor și să-și cunoască sentimentele.
4. Întreabă-l: „Unde simți asta în corpul tău?”
De fiecare dată când pui această întrebare sau o întrebare similară, îl înveți pe copilul tău să fie conștient de senzațiile corpului său.
5. Reflectați împreună la ceea ce vedeți și întrebați-vă cu calm despre experiența lor în acel moment.
Acest lucru îl ajută să-și vadă propria experiență: „Observ că ți-ai lăsat capul în jos și umerii tăi s-au înmuiat. DIn cauză că te simți trist sau poate epuizat? (Întrebarea ta îi ajută să se autointerogheze).
6. Povestește-ți experiența de a fi prezent și încurajează-l să facă același lucru.
„Îmi place să stau aici să ascult păsările cântând”. Sau „Voi sta aici până când îmi încetinesc respirația și îmi eliberez stresul”. Sau „Mă simt mult mai calm/calmă după ce m-am lăsat să plâng”.
7. Faceți yoga împreună.
Îndrumându-l să respire pe deplin chiar și atunci când îi este mai greu.
8. Încorporează în programul zilei timp pentru a nu face nimic (downtime).
Vorbiți despre importanța timpului de “nefuncționare”, astfel încât toată lumea să recunoască această nevoie importantă de a se elibera de stres și tensiune.
9. Permite-i și creați spațiu pentru joc non-directiv împreună, mai ales în natură.
Când este pe deplin absorbit de experiența lui, evită să-l întrerupi dacă este posibil, își întărește capacitatea de a-și menține concentrarea.
10. Rămâi prezent și empatizează atunci când devine supărat și copleșit în timpul unei activități.
Recunoaște că este greu și frustrant, dar permite-i să se întoarcă și să încerce din nou, în loc să-l redirecționezi către o sarcină care este mai ușoară.
11. Practicați împreună respirația lentă și profundă.
Ajută-l să observe cum încetinirea respirației îi schimbă nivelul de stres, frustrare, furie, anxietate sau anticipare.
12. Oferă-i copilului tău un masaj.
Știm cu toții cum masajul ne poate aduce înapoi la conștientizarea corpului nostru într-un mod atât de puternic. Atât timp cât placerile, antipatiile, cererile și limitele copilului sunt ascultate și onorate. De asemenea, încurajați-l să-și frece/maseze ușor brațul cu mâna opusă sau să se îmbrățișeze și să observe cum se simte.
13. Când copilul tău este întins, pune mâna ta pe burta lui. Invită-l să observe cum îți mișcă mâna în timp ce inspiră și expiră, vorbește suficient pentru a-l determina să observe acest lucru, apoi întreabă-l: „Te ajută să te relaxezi atunci când vezi corpul cum inspiră și expiră?”
Stresul deturnează creierul copilului tău.
O anumită cantitate de stres este normală, inevitabilă și într-adevăr necesară. Cu toate acestea, copiii sunt foarte sensibili la stres. Nu funcționează foarte bine atunci când nivelul de stres crește și nu-l dizolvă suficient. Prea mult stres crescut duce la o listă mare de probleme emoționale și chiar de sănătate. Gestionarea comportamentelor dificile înseamnă în mare măsură să-l ajuți pe copilul tău să-și gestioneze stresul. Cu cât suntem mai eficienți în gestionarea propriului stres, cu atât vom fi mai echipați pentru a gestiona stresul copiilor noștri.
A deveni prezent în mod conștient din nou și din nou reechilibrează creierul.
În abordarea parentală mai tradițională, cea mai mare parte a comunicării se referă la ceea ce fac sau nu membrii familiei. Nu se acordă suficientă atenție plină de compasiune spre ceea ce simt membrii familiei și nevoile lor emoționale.
Dar vestea bună este că, conform neurologilor, cu cât repetăm mai mult o activitate, cu atât avem mai multe șanse să creăm acele noi căi neuronale. De fiecare dată când un părinte recunoaște stresul și frustrarea copilului său („O, dragul meu, este atât de stresant/frustrant pentru tine, nu-i așa?”), copilul este sprijinit și încurajat să fie mai conștient de propriile niveluri de stres. Prin urmare, este mai probabil să exprime „Sunt cu adevărat stresat/ frustrat/ copleșit” în loc să acționeze în moduri nesănătoase.
La fel ca acele obiceiuri de a devia, de a reacționa și de a încerca să evităm disconfortul emoțional care au fost conectate în noi. Cu cât exersăm mai mult să devenim prezenți în experiența noastră, cu atât avem mai multe șanse să facem același lucru din nou și din nou și să ne învățăm copiii să facă același lucru.
Mindfulnessul îi ajută pe copii să se concentreze, să asculte și să gestioneze mai bine emoțiile.
Când un părinte își ajută copilul să-și reducă stresul, el îl ajută pe copilul său să fie suficient de prezent pentru a se concentra, să asculte membrii familiei, inclusiv părintele lui și, în general, să funcționeze mai bine. Copiii stresați nu-și pot accesa cortexul prefrontal și să-și rezolve problemele sau să vadă lucrurile din perspectiva altuia. Își pierd capacitatea de a gândi creativ.
Când operăm și acționăm din răspunsul la stres, devenim destul de limitați în răspunsurile noastre la situațiile amenințătoare (stresante). Tot comportamentul dereglat al copilului sau al părintelui este determinat de o stare internă dereglată. Acest lucru va tinde practic să se încadreze într-o formă sau alta de hiperactivitate (hyperarousal). Hiperactivitatea tinde să se manifeste ca o luptă (cum ar fi, irațional în mod reactiv, agresiv sau distructiv), a fugi (a ieși ca o furtună dintr-o încăpere, a pleca/fugi, a te pierde în activitatea ta și a te închide față de toți ceilalți sau a îngheța (amorțire, a deveni pierdut, distanțat, dezactivat, incapabil să știe ce să facă sau să nu facă).
Mindfulnessul readuce mai mult echilibru în emisferele drepte și stângi ale creierului în timp ce stabilizează o amigdală supraactivată, centrul nostru emoțional.
Mindfulnessul aduce o ușurare mentală și emoțională.
Evocă informații valoroase despre ceea ce avem cu adevărat nevoie și cum să accesăm acele nevoi. Când copilul nostru se reechilibrează în modurile descrise mai sus, se poate simți din nou în siguranță. Numai atunci poate recăpăta accesul la funcții importante ale creierului, cum ar fi rezolvarea problemelor, gândirea creativă și empatia.
Sper că acest articol te va ajuta să înțelegi că, cu cât vei fi mai prezent/prezentă, cu atât vei avea mai multe capacități, claritate și abilități pentru a-ți ajuta copilul să iasă din răspunsul la stres. Procesul va arăta diferit pentru fiecare dintre noi, dar fiecare adult care are responsabilitatea de a avea grijă de copii trebuie să împletească în îngrijirea lor zilnică practici pentru a încetini și a face câteva reflecții interioare și a obține mai multă conexiune cu lumea lui interioară, pentru a reuși să fie mai atent și mai sensibil cu copiii din viața lui.
Te aștept cu mare bucurie și la ateliere mele de yoga și conectare părinte-copil, pentru a construi mai multe obiceiuri de mindfulness împreună.