Cred că fiecare părinte cu copil care a început să vorbească s-a confruntat măcar o dată cu problema cuvintelor urâte. Uneori se întâmplă să ne simțim ca și cum am dat greș ca părinți, atunci când vedem cum copilul nostru minunat pronunță anumite cuvinte “urâte” cu un mare zâmbet pe față. 

Aceste sentimente vin de cele mai multe ori din reacțiile primite la rândul nostru atunci când eram copii și descopeream cuvinte noi. Frica sau rușinea care trăiesc încă în noi, preiau conducerea și o proiectăm asupra copilului nostru. Un cuvânt “urât”, nu este decât un cuvânt. Nu înseamnă că puiul nostru nevinovat se va transforma într-un copil “needucat” sau că o va lua pe căi greșite. 

Copiii încep să folosească cuvinte nepotrivite în jurul vârstei de 4 ani, dar pot exista situații în care se întâmplă și mai devreme. O parte dintre ele sunt auzite la părinți sau la alți copii și odată pronunțate, descoperă cum acele cuvinte trezesc reacții puternice din partea celor din jur. Acele reacții îi fac să se simtă foarte puternici și îi amuză, în egală măsură. 

Copiii percep foarte ușor stânjeneala celorlalți atunci când spun anumite cuvinte, mai ales cele care se referă la părțile intime sau la funcții fiziologice. Dacă sunt și în plin proces de antrenament la oliță, atenția va fi cu atât mai mare, fiindcă sunt foarte interesați de propriul corp si de ceea ce se întâmplă cu el. 

Corectarea verbală atunci când folosesc cuvinte nepotrivite, nu va avea mare succes. Pot înceta să le mai spună în prezența noastră, dar le vor folosi în continuare atunci când nu sunt alături de noi și din păcate, pot rămâne sădite în limbajul lor și le pot folosi atunci când sunt furioși. Pedepsirea în cazul în care vorbesc urât, nu este deloc o soluție. Ca orice formă de pedeapsă, ea va deteriora relația dintre părinte și copil, îi va diminua stima de sine și va fi mai predispus la revolte mai târziu, când va crește. 

O abordare jucăușă va avea cu siguranță mai mult succes, fiindcă râsul va ajuta copilul să se elibereze de cele două emoții principale care reprezintă sursa nevoii lui de a folosi cuvinte mai puțin frumoase, și anume: jena și neputința.

De la dr. Aletha Solter am învățat cele mai drăguțe și utile idei de jocuri pentru a dizolva nevoia copiilor de a spune cuvinte nepotrivite. 

Una dintre ele este să ne prefacem că nu am înțeles bine ce a spus copilul și apoi să acuzăm o jucarie, păpușă sau maimuțoi de pluș că ne adresează acele cuvinte neplăcute, prefăcându-ne furioși într-un mod exagerat și hazliu, față de acea jucărie. Când copilul pronunță cuvântul noi ne îndreptăm atenția către jucărie și spunem, eventual cu un deget acuzator către ursuleț și furioși: “Cine a spus asta? Iepuraș, tu ai spus cuvântul urât? Te rog să nu te mai aud vreodată pronunțând acel cuvânt, da?” Acest mic joc de roluri probabil va stârni râsul copilului și îl va face să repete cuvântul, moment în care ne prefacem și mai furioși către jucărie și el va râde din ce în ce mai tare. 

Jocurile absurde sunt de asemenea de ajutor și vor aduce râsul în “ecuație”. Când copilul pronunță cuvântul “urât”, noi repetăm cuvântul, dar într-un mod greșit sau exagerat și haios. 

Și nu în ultimul rând, jocurile de inversare a raporturilor de putere, reprezintă un real succes pentru a stârni râsul care schimbă acel tip de comportament. Atunci când copilul pronunță acel cuvânt “urât”, ne putem preface că ne impiedicăm sau vrem să ne așezăm jos pe un scaun, dar cădem pe lângă el și spunem: ”Vai, ce cuvânt puternic, nici nu mai știu să merg sau cum să mă așez mai repede”, ori ne prefacem că ne prâbușim dramatic și spunem: ”Oh, Doamne, cuvântul acesta puternic m-a dărâmat”, cum este în cazul jocurilor de inversare a raporturilor de putere cu perne, dar de data aceasta perna este cuvântul urât care dărâmă adultul. 

Copiii au tendința să spună cuvinte nepoliticoase atunci când cineva este nepoliticos cu ei și prin repetarea cuvintelor acelea încearcă să proceseze emoțiile negative care au fost trezite în ei. 

Chiar dacă inițial această abordare poate să pară contraproductivă fiindcă încurajează copilul să repete cuvintele nepotrivite, acest lucru se întâmplă temporar și tentația de a le folosi și în alte situații va fi din ce în ce mai mică. Copiii vor înceta să folosească cuvintele respective pentru a se simți puternici, pentru a-i șoca pe ceilalți sau pentru a-și exprima furia și mai mult ca pe o invitație la joacă. Așa cum spuneam la început, jocul și râsul vor diminua tensiunea și jena care se nasc odată cu acele cuvinte. Aceste jocuri vor îndepărta nevoia copilului de a se arăta puternic prin înjurături și îl vor ajuta să se elibereze de sentimentele de neputință, iar în final va înceta să le folosească. Și bonus, creăm un spațiu minunat pentru conectare, odată cu fiecare joc.

Photo: elements.envato.com

(Visited 208 times, 1 visits today)

Leave A Comment