Vreau să vorbim din nou despre mindfulness și de ce este un ajutor atât de important pentru fiecare dintre noi, zilnic?
Mindfulness nu este un moft sau un trend nou și nici nu este o practica doar pentru călugării budiști. 🙂
Mindfulness este o practica foarte veche și este despre a ne încetini ritmul în mod conștient și a deveni prezenți cu adevărat în experiența sau situația momentului. Inclusiv experiența gândurilor noastre, sentimente, emoții și senzații, cu intenția de a fi martorul acestora, fără a judeca sau a evalua.
Dar ce înseamnă “să devenim prezenți, să încetinim ritmul și să fim martori fără judecăți” si de ce ne ajuta?
Cu cât devenim mai stresați, cu atât gândirea noastră devine mai haotica și respirația mai superficiala.
Mindfulness-ul reprezintă alegerea de a încetini viteza cu care suntem obișnuiți și de a ne da seama cu adevărat de experiența pe care o trăim. Concret, mindfulness înseamnă să reziști tentației de a face ce făceai in continuare și în locul acesteia, să rămâi pe loc, “așezat”, cu intenția de a aplana și reduce stresul. Oferim întreaga noastră atenție experienței de a sta si a observa gândurile noastre și senzațiile din corpul nostru, cum ar fi respirația sau contactul cu scaunul pe care suntem așezati, de exemplu.
Practicarea mindfulness-ului ca părinte și modelarea acestui obicei și către copiii noștri, ne poate ajuta sa facem trecerea de la haos, la armonie și echilibru.
Ca părinte, când agenda este plină și sunt atât de multe de făcut, ideea de a te opri și a încetini ritmul pentru a deveni prezent, poate părea contra-productiv. Însă, făcând acest lucru, putem realiza una dintre cele mai constructive sarcini ale zilei. Fiindcă atunci când devenim martorii experiențelor noastre interne și externe fără judecăți, ajutăm la reducerea turbulențelor mentale și emoționale, și prin urmare, ne eliberam de răspunsul la stres și ne simțim mai calmi. Când ne eliberăm de răspunsul în fața stresului (răspunsul sistemului nervos simpatic activat), putem să gândim, simțim și funcționăm mult mai bine.
Gestionarea comportamentelor din familie, reprezintă în mare parte, gestionarea stresului, Așadar, cu cât reușim să ne gestionăm mai bine propriul stres, vom reuși să căpătam răbdarea necesară pentru a-i ajuta și pe copiii noștri să-l poată gestiona pe al lor.
Așadar, practicarea mindfulness-ului nu trebuie să fie doar o idee drăguța, asociată obiceiului de a face yoga, a mânca organic și altele asemenea. Pentru că, spre deosebire de celelalte enumerate, mindfulness-ul, ne este la îndemână oriunde și oricând. Nu trebuie văzut ca pe o alta sarcină pe agenda zilei, ci poate, ca pe un accesoriu pe care îl luam cu noi, la drum. 🙂